La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha comparegut davant del Ple de les Corts en la que ha estat la seua primera intervenció des del seu nomenament. En aquesta sessió, Cano ha destacat la rellevància de les accions implementades per mitigar els efectes de la recent riuada i ha reafirmat el seu compromís amb el desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana.
Durant la seua exposició, Cano ha recordat que els indicadors econòmics abans de la catàstrofe avalaven les polítiques de la Generalitat. No obstant això, va admetre que l'episodi de DANA ha alterat radicalment el panorama: “Em presente davant d’esta cambra amb el compromís de respondre a les inquietuds i compartir les mesures que hem dut a terme per protegir i enfortir el teixit econòmic de la nostra Comunitat Valenciana”, va afirmar.
La consellera va detallar els recursos clau mobilitzats per donar suport a la recuperació, incloent-hi la restauració del subministrament elèctric i de gas, així com la coordinació de donacions empresarials en 24 punts logístics. També va ressaltar el suport a artesans amb espais temporals per continuar les seues activitats i la creació de la pàgina web danysdanagva.es, destinada a centralitzar informació sobre ajudes.
Una de les mesures més significatives anunciades és un paquet d’ajudes directes que ascendeix a 100 milions d’euros, repartides entre 2024 i 2025, destinades a empreses afectades. “Este és un pas important per reactivar l’economia i protegir el teixit empresarial”, va assegurar Cano.
La consellera també va mencionar altres iniciatives com el servei de neteja dels vials afectats per facilitar l'activitat empresarial i millorar la mobilitat laboral mitjançant contractes per al servei de transport. A més, s’ha treballat en la reactivació dels serveis d'ITV en temps rècord, amb totes les estacions operatives actualment.
Cano va assenyalar que juntament amb les mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de la catàstrofe, continuaran impulsant polítiques estratègiques que reforcin sectors clau i assegurin un creixement sostingut. En matèria d’Innovació, va destacar els projectes amb parcs científics per facilitar transferència de coneixement entre universitats i empreses.
A més, es mantindrà el suport als sectors emergents com l’aeroespacial i l’audiovisual. Sobre aquest últim àmbit, Cano va remarcar el paper fonamental dels estudis Ciutat de la Llum i la Film Commission valenciana, que oferirà suport tècnic a productores interessades en rodar al territori.
Marián Cano també va informar sobre el reconeixement obtingut per part de la Comissió Europea com a Vall Regional d’Innovació, una distinció que no només posiciona la Comunitat Valenciana com un referent europeu sinó que també obre noves oportunitats financeres. Així mateix, es complementa amb la creació d’una Aliança Mediterrània Sud per fomentar col·laboracions entre països mediterranis.
Finalment, Cano va anunciar que s’està treballant en un Pla de suport a l’emprenedoria 2024-2027 amb participació activa dels agents del ecosistema emprenedor valencià. Va criticar gestions anteriors afirmant que ara s’ha eliminat discrecionalitat en les ajudes emprenedores garantint que arriben realment als qui ho necessiten.
D’altra banda, Cano va reafirmar el compromís del govern valencià amb un futur industrial sòlid. Actualment, mentre la indústria representa 14,8 % del PIB, l'objectiu és elevar aquesta xifra al 20 % . Per aconseguir-ho s’ha dissenyat una estratègia de reindustrialització 2024-2028 amb un pressupost previst de 2.000 milions d’euros.
A més, es busca consolidar-se com a líder en sectors estratègics com els semiconductors. La consellera va fer èmfasi en sol·licitar al Govern d’Espanya activar projectes per optar a fons importants destinats al sector microelectrònic.
Marián Cano conclogué afirmant: “La nostra labor requereix un compromís ferm per situar la Comunitat Valenciana on mereix: com a referent en innovació, indústria, comerç i turisme”. La consellera apel·la així a una col·laboració conjunta entre forces polítiques i ciutadania per assolir aquests objectius.
Cifra | Descripción |
---|---|
100 millones de euros | Paquete de ayudas directas para empresas afectadas, dividido entre 2024 y 2025. |
14,8% | Porcentaje del PIB de la Comunidad Valenciana que representa la industria actualmente. |
20% | Objetivo del porcentaje del PIB que se quiere alcanzar para la industria en la Comunidad Valenciana. |
2.000 millones de euros | Presupuesto destinado a la estrategia de reindustrialización 2024-2028. |
Marián Cano es la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Comunitat Valenciana.
La comparecencia tuvo como objetivo destacar las medidas económicas y estratégicas implementadas para afrontar los efectos de la riuada y su compromiso con el desarrollo económico de la Comunidad Valenciana.
Se ha aprobado un paquete de ayudas directas de 100 millones de euros, además de movilizar recursos para restaurar suministros eléctricos y gas, coordinar donaciones empresariales y ofrecer apoyo a artesanos.
Se están impulsando proyectos con parques científicos y se está trabajando en un Plan de apoyo a la emprendeduría 2024-2027, buscando mejorar el ecosistema emprendedor en la región.
El objetivo es elevar la contribución del sector industrial al PIB de la Comunidad Valenciana del 14,8% al 20% mediante una estrategia de reindustrialización que contará con un presupuesto significativo.
Se están apoyando sectores emergentes como el aeroespacial y la industria audiovisual, destacando iniciativas como el respaldo a producciones cinematográficas en el territorio.